lauantai 29. maaliskuuta 2014

Käräjävuoren juurella

Käräjävuori sijaitsee Kurikassa, 3-tien ja kantatie 67:n välissä Myllykylässä. Käräjävuoren huippu on 117 metriä merenpinnan yläpuolella. Itse vuori kohoaa kolmisenkymmentä metriä ympäristöään korkeammalle.

Käräjävuoren eteläpuoli peltoaukeineen. Kuva: P. Peltoniemi.

85 metrin korkeuskäyrän sisäpuolelle mahtuvat vuoren itäpuolella sijaitseva Kuparikallio (112 m mpa), sen alapuolella Seinäjoen seudun maisemateihin kuuluva, etelän ja lounaan suuntaan etenevä Myllykyläntie lähes 2 kilometrin matkalta sekä vuoren eteläpuolella koko joukko peltoalueita [1]. Lännessä sama korkeuskäyrä sulkee sisäänsä Käräjävuorentien aina luoteessa kohoavaan Pihamäkeen (100 m mpa) saakka.

Pohjoisessa korkeuskäyrä kaartaa Uuramenmäen (105 m mpa) taakse 3-tien yli niin sanotun Ikarin ristin kohdalla. Koko Käräjävuoren pohjois-koillispuolelle jäävä alue teollisuusrakennuksineen sijaitsee siis ympäristöään korkeammalla. Yhdessä hieman matalamman Saveenmäen kanssa kalliot ja mäet muodostavat yhtenäisen, havupuuvaltaisen sekametsäalueen.

Ikarin ristiltä on matkaa pari kilometriä Kurikan kirkolle. Se ei sijaitse Käräjävuoren alueeseen nähden järin korkealla: ainoastaan 54 metriä meren pinnan yläpuolella. Kyrönjoki virtaa vain 40 metriä meren pinnan yläpuolella. Ei ihme, että joen varrella sijaitseva urheilukenttä peittyi tulvan alle syksyllä 2012 ja seuraavana keväänä [2].

Kurikan kirkko Meskaisvuorelta. Kuva: P. Peltoniemi.

Yli 20 vuotta sitten Käräjävuoren juurella oli hyvin huono GSM-kenttä. Ikarin masto oli jo silloin olemassa, mutta sen teho mahtoi olla toista kuin nykyään. Kenttää oli riittävästi matkapuhelimelle vain päätyikkunalla - onneksi puhelin sentään oli vanha kunnon Ericsson, jonka sai laitettua ilman telinettäkin pystyasentoon. Varapuhelimilla ei tehnyt kerrassaan mitään.

Vuosien aikana matkapuhelimet ovat muuttuneet, jotkut parantuneetkin ja tukiasemia on rakennettu lisää. Silti kännykkä, ja varsinkaan 3G-puhelin, ei kuulu vieläkään joka puolella - vuori varjostaa selvästi - ja digitv:n kuva pätkii etäämmälläkin vuoresta.

Joku voi kokea nämä haitoiksi, mutta etujakin on: ukkonen kumartaa Käräjävuoren. Joskus ukonilma jää tosin paukuttamaan ja salamoimaan vuoren rinteille pitkäksi aikaa. Käräjävuoren juurella asuessa on joka tapauksessa oppinut kunniottamaan niin vuorta kuin luonnonvoimiakin.


Viitteet

[1] Seinäjoen Seudun Kehittämisyhdistys Liiveri (2011). Kurikan kylät - voimaa, vireyttä ja tekemisen meininkiä (pdf). Kyläkööri-hanke. Saatavilla: http://dl.dropboxusercontent.com/u/12844832/Myllykyl%C3%A4/Kurikan%20kyl%C3%A4t%20122011.pdf ; Myllykylän esittely (s. 24-25) saatavilla myös: http://myllykyla.blogspot.fi/2013/08/kurikan-myllykyla-maisematien-varrella.html
[2] Lasten luontokerho (2013). Rasti-Kurikan iltarastikausi alkaa tiistaina 23.4. Saatavilla: http://luontokerho.blogspot.fi/2013/04/rasti-kurikan-iltarastikausi-alkaa-234_20.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Vain asiapitoiset kommentit julkaistaan.