sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Valkovuokkoretkellä Peruksen Storholmenilla

Storholmenin saari sijaitsee Peruksen kylässä, noin 12 kilometriä itään Kristiinankaupungin keskustasta. Pieni paratiisisaari halkoo Pohjanlahteen virtaavaa Lapväärtinjokea. Se saa alkunsa Lauhanvuoren alueelta Isojokena ja virtaa Kristiinankaupungin puolella Lapväärtinjokena [1].

Valkovuokkoja Storholmenilla Peruksessa. Kuva: P. Peltoniemi.

Retkeilijät voivat pysäköidä autonsa Pärus-Forsin vanhaan pihaan. Pärus-Fors on oikeaa ekosähköä tuottava pieni vesivoimalaitos vanhoine myllyineen. Se aloitti sähköntuotannon Suomessa ensimmäisten joukossa, lähes sata vuotta sitten vuonna 1918. [2]

Peruksen kyläyhdistys lunasti alueen asuin- ja huoltorakennuksineen omistukseensa 2000-luvun alussa Kristiinankaupungin ja EU:n hanketuella [2]. Alueen ja luonnon kunnioitus näkyy tavassa, jolla ympäristöä on vaalittu.

Pärus-Forsin nimi tulee kylän mukaan nimetystä koskesta, josta voimala myös saa käyttövetensä. Idyllistä miljöötä halkoo kanava, jonka yläpäässä on koskien poikki kulkevat padot. [3]

Pärus-Forsin patoa Lapväärtinjoessa. Kuva: P. Peltoniemi.

Storholmenin saarelle pääsee kävellen kanavan ja ruohokentän yli Pärus-Forsin alueelta ja sitten kävelysiltaa pitkin itse saarelle [4]. Noin 2 hehtaarin kokoista rehevää saarta kiertää kapea ja idyllinen luontopolku. Saaresta löytyy myös pieni nuotiopaikka polttopuineen.

Perus-Forsin koski Lapväärtinjoessa. Kuva: P. Peltoniemi.

Toukokuun alun retkellä - kuin äitienpäivälahjana - saari on tulvillaan valkovuokkoja. Saaren keskellä kohoavat lehtipuut, koivut, vanhat haavat ja lepät. Linnunlaulu täyttää ilman, kun tiaiset, peipot ja laulurastaat laittavat parastaan. Tikat ja satakielet pysyttelevät lyhyen retken ajan piilossa pensaiden ja kasvillisuuden suojassa.

Parin kolmen viikon päästä ilma on täynnä kukkivien kielojen ja tuomien tuoksua. Silloin täytyy tehdä uusi retki. Kevätlintujen konsertti jatkuu. - P. P.


Viitteet:

[1] Wikipedia (2015). Isojoki (joki). Saatavilla: http://fi.wikipedia.org/wiki/Isojoki_%28joki%29
[2] Perus (2015). Peruksen kotisivut. Saatavilla: http://www.perus.fi/?page_id=182
[3] Storholmen (2015). Peruksen kotisivut. Saatavilla: http://www.perus.fi/?page_id=184
[4] Storholmen (2014). Seikkaile Suupohjassa - löytöretkiä lähelle. Saatavilla: http://www.suupohjankehittamisyhdistys.fi/site?node_id=571&action=show_data&p_id=120&ordercol=p_id&ordertype=desc&row=4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Vain asiapitoiset kommentit julkaistaan.