perjantai 20. marraskuuta 2015

Tuulivoimalat - onni ja autuus?

Pohjalaismaakuntiin on suunnitteilla kohtuuton määrä tuulivoimaloita: maakuntakaavaehdotuksessa pelkästään Etelä-Pohjanmaalle ollaan kaavoittamassa  72 % koko Suomen kansallisen tavoitteen tuulivoimasta, vaikka maakunnan pinta-ala on ainoastaan 4 % Suomen pinta-alasta ja energian kulutus eteläpohjalaista asukasta kohti laskettuna on 30 % vähemmän kuin keskimäärin Suomessa. Näin 2010-luvun Suomessa.

Etelä-Pohjanmaan maakuntakaavaan merkittyjen suurten tuulivoimala-alueiden lisäksi tänne aiotaan rakentaa ns. pieniä, alle 10 voimalan hankkeita. Tilanne on hyvin samanlainen muun muassa Pohjanmaan maakunnassa. Kukaan, mikään taho ei tiedä hankkeiden yhteismäärää ja kokonaistilannetta.

Ovatko tuulivoimalat lottovoitto kunnille tai maanomistajille, kuten tuulivoimateollisuus uskottelee? Ovatko voimalat hyvä vai huono asia - kuka hyötyy, kuka kärsii? Minkälaisia vaikutuksia niillä on ympäristöönsä, asukkaisiin ja luontoon?


Tietoa tuulivoimaan liittyvistä asioista on tarjolla keskiviikkona 25.11.2015 klo 18 alkaen Kurikassa Tuiskulan kylätalo Kärrymiehessä (os. Tuiskulansuora 31, Kurikka). Tuulivoimamelun asiantuntija, diplomi-insinööri Denis Siponen selvittää tuulivoimalamelun erityispiirteitä ja melumallinnuksia. Tuulivoima-kansalaisyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Nikula kertoo suurten tuulivoimaloiden ympäristövaikutuksista, hankealueiden lähistöillä asuvien ihmisten kokemuksista ja siitä, millaisia asioita maanomistajien tulisi ottaa huomioon.

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille tuulivoima-asioista kiinnostuneille tai niistä huolestuneille. Illan aikana on myös vapaata keskustelua ja mahdollisuus esittää kysymyksiä asiantuntijoille. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. - Tervetuloa!

Tilaisuudesta äänitetyn videon pääsee katsomaan YouTubesta.

Päivitetty 06.02.2016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Vain asiapitoiset kommentit julkaistaan.