lauantai 10. tammikuuta 2015

Joutsenia bongaamassa Luovassa

BirdLife Suomi järjesti joutsenbongauksen ensimmäisen kerran marraskuussa 2012. Tapahtuman tarkoituksena on selvittää syysmuutolla Suomessa lentävien joutsenten lukumäärä ja hankkia tietoa niiden levähdys- ja ruokailualueista sekä lentoreittien törmäysriskipaikoista [1], lähinnä sähköverkoista esimerkiksi vesistöjen lähellä ja peltoaukeilla. Uuden riskin joutsenille aiheuttavat tuulivoimalat.

Muuttomatkalla. Kuva: P. Peltoniemi.

Ensimmäisessä joutsenbongauksessa tehtiin yli 2 300 havaintoa noin 47 600 laulujoutsenesta. Seuraavana vuonna tehtyjen havaintojen määrä kasvoi tuhannella ja lintuyksilöitä havaittiin noin 52 200, vuotta myöhemmin 57 600. [1] Vuoden 2013 joutsenbongaus osui Etelä-Pohjanmaalla ajallisesti nappiin: lintujen parhaaseen syysmuuttoaikaan lokakuun lopussa.

Luontokerho sai vinkkejä niin Tainuskylän, Kärpäskylän kuin Luovankin joutsenparvista. Edellisen vuoden harjoittelu ei mennyt hukkaan: Kärpäskylän parvesta erottui vaaleita ja tummempia, harmahtavia joutsenia, siis aikuisia ja edelliskesän poikasia. Noin 15 yksilön parvi ruokaili sänkipellolla kantatien 67:n vieressä.

Laulujoutsenet Luovassa. Kuva: P. Peltoniemi.

Luovan kylää lähestyessä näki jo kaukaa, että jotain erikoista oli meneillään. 3-tien vieressä oli parkissa useita autoja, ja peltotiellä seisoi ihmisiä.

Pellolle oli laskeutunut iso, 60 yksilön joutsenparvi, joka ruokaili kahtena pienempänä ryhmänä. Tällaisia parvia ei näkynyt Kurikassa takavuosina, mutta ilahduttavasti havaintoja on alkanut kerääntyä itsellekin myös Myllykylästä, Mietaalta, Oppaanmäeltä ja Tainuskylästä.


Laulujoutsen (Cygnus cygnus) on Suomen kansallislintu. Laji oli häviämässä Suomesta vielä 1950-luvulla, mutta muutamassa vuosikymmenessä se on palannut pohjoisen erämaalinnusta koko maan pesimälinnuksi. Pesimäkannan suuruus on nyt BirdLife Suomen arvion mukaan noin 10 000 paria.

Pesimäajan ulkopuolella laulujoutsenet viihtyvät parvissa. Lintujen määrä on suurimmillaan syksyllä, kun menneen kesän poikueet ovat liikkeellä ja Suomeen on kerääntynyt myös Venäjän puolella pesineitä joutsenia. [1] Lintujen muuttomatka suuntautuu Etelä-Skandinaviaan ja Pohjanmeren maihin.

Syysmuutto Luovan kylän peltoaukeilta. Kuva: P. Peltoniemi.

Ensimmäiset joutsenet alkoivat levitellä levottomasti siipiään. Se oli merkki muille: parvi päätti ruokailunsa ja kohosi kahdessa erässä lentoon. Ensimmäinen ja sitten toinen aura eteni nopeasti ja määrätietoisesti, kaartoi valtatien yli ja katosi pian metsän rannan taa. - Turvallista matkaa, keväällä nähdään! - P. P.


Viite

[1] BirdLife Suomi (2014). Joutsenbongaus. Saatavilla: http://joutsenbongaus.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti