keskiviikko 6. helmikuuta 2019

Miikan kirja puhuu Suomelle

Lapsuudenkodissa oli Wanha Raamattu. Paksu nahkakantinen, iso kirja. Muistan, kuinka isän johdolla menimme katsomaan sitä vieraskamarin pyöreän pöydän ääreen.

Ihmettelimme kirjan kokoa ja hauraita sivuja ja käänsimme niitä varovasti. Koukeroinen teksti oli kummallista, mutta ei edes lapsille mahdotonta lukea, tuohon aikaan.


Kirjassa mainittiin Suomi. Se oli syy, miksi isä vei meidät vanhaa kirjaa katsomaan. Mieleen jäi, että Raamatun mukaan Suomea rankaistaan sen kiittämättömyyden tähden.

Vanha teksti jäi vuosiksi, mutta ei koskaan unohtunut. Nykypäivän kummallisten tapahtumien keskellä se on pohdituttanut vähän väliä.

Wanha Raamattu jäi lapsuuden kotiin, mutta myöhemmin löytyi hyvin vanha Raamattu netistä, vuodelta 1642. Sieltä löytyi myös lapsena nähty kohta: Miikan kirjan esipuhe, joka on jätetty pois nykyisestä kirkkoraamatusta.

Propheta Micha

Miikan kirja kirjoitettiin todennäköisesti vuosina 735-700 eKr. Sen viesti on sekoitus tuomiota ja toivoa. [2] Kirjassa

"profeetta julistaa tuomion Israelille sen yhteiskunnallisen turmion, johtajien mädännäisyyden ja epäjumalienpalvonnan vuoksi. Tämän tuomion päätöksenä on oleva Samarian ja Jerusalemin tuho. [...] Profeetta tuomitsee Israelin hallitsijat, papit ja profeetat, jotka käyttävät kansaa hyväksi ja johdattavat heitä harhaan. Heidän tekojensa takia Jerusalem tuhotaan."

Voiko tämän ajankohtaisemmalta tuntua, tämän hetken Suomessa! Mitä muuta maamme valtaapitävät ja suuri osa papeistakin tekee? Käyttävät kansaa sumeilematta hyväksi ja johdattavat ihmisiä harhaan. Ei tarvitse ajatella kuin tuulivoimakaavoitusta kuvioineen, mutta yhtä osuvia esimerkkejä löytyy muitakin.

Malinen kuvaa Miikan kirjan tehtävää hyvin samansuuntaisesti Raamattu ajassamme -sivustolla [3]. Voisi melkein luulla, että tämä on kirjoitettu 2010-luvun Suomesta.

"Miikan kirja paljastaa pohjoisen Israelin (Samarian) ja eteläisen Juudan (Jerusalemin) synnit. Kansan syntejä olivat epäjumalanpalvelus, ahneus, riisto, sorto, himo, juoppous ja moraalittomuus. Johtajien syntejä näiden lisäksi oli oikeuden vääristäminen, lahjukset, väkivalta ja köyhien riistäminen.

Papiston syntejä olivat rahastaminen, väärä opetus ja tyhjä muotojumalanpalvelusVäärien profeettojen syntinä oli valehtelu Herran nimissä, rahastus ja väärät sanomat, joissa ei nuhdeltu synnistä vaan julistettiin rauhaa tuomion sijasta. Näin kansa oli hylännyt Herran ja hänen lakinsa. Silti laki ei lakkaa olemasta vaan tuo tuomion kansalle."

a99e8-joutsenet

Tuomion ohella Miikan kirjaan kuuluu kuitenkin myös lupaus pelastuksesta. Kirjassa tuodaan nimittäin toisaalta esille kansakunnan uudelleen rakentaminen ja ylentäminen [2]:

"Toivon ja tuhon sanomat eivät ole ristiriitaisia, koska uudelleen rakentaminen ja kansakunnan muodonmuutos tapahtuvat vasta tuomion jälkeen."

Tai kuten Malinen kirjoittaa, vaikka tekstissä viitataankin aina Jeesuksen syntymään asti [3]:

"Miika julisti tulevan tuomion, mutta kertoi erityisen voimakkaasti tulevasta pelastuksesta ja Messiaasta. Aikojen lopussa on Herra hallitseva koko maailmaa Israelista ja Jerusalemin temppelistä käsin (4:1-3). Silloin on oleva rauha kaikkialla.

27490-sinivalkoinenJuuri tätä tehtävää varten Betlehemissä syntyisi hallitsija Juudan heimosta, jonka alkuperä on ikuisuudessa (5:1-4). Hän on ihmiseksi tullut Jumala(n Poika), Jeesus Kristus. Näin Miika lausui yhden kirkkaimmista Messias-ennustuksista.

Miikan kirjassa on lakia ja kirkas evankeliumi. Sen tähden, näe sinäkin syntisi, ymmärrä niiden vakavuus ja edessä oleva tuomio; turvaudu iankaikkiseen pelastajaan, Juudan leijonaan, Jeesukseen Kristukseen. Kerran hän on seisova Jerusalemin temppelissä ja hallitseva kaikkia kansoja."

Miikan kirjan esipuhe on todennäköisesti lisätty kirjaan myöhemmin. Milloin se on lisätty, 1600-luvullako vai aiemmin? Kuka sen on kirjoittanut?

Olisiko meidän syytä ottaa todesta Miikan kirjan esipuheen sanat myös Pohjolassa - Suomessa? Tai kääntäen: onko meillä varaa olla ottamatta niitä vakavasti? - P. P.


Viitteet:

[1] Propheta Micha. Coco Pyhä Raamattu 1642. S. 1769. Finbible. Suomalaisia Raamatunkäännöksiä. Saatavilla: http://www.finbible.fi/Biblia1642/VT/miika1.htm
[2] Miikan kirja. Got Questions. Saatavilla: https://www.gotquestions.org/Suomi/yleiskatsaus-miikan.html
[3] Malinen, Kimmo (2019). Miikan kirja. Raamattu ajassamme.  (Boldaukset ja jaottelu lisätty.) Saatavilla:
http://raamattuajassamme.fi/miikan-kirja/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Vain asiapitoiset kommentit julkaistaan.