sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Vaellusta vesillä

Ohimenneiden yöpakkasten jälkeen syksyn sää on suosinut retkeilyä jälleen tavanomaista lämpimämpänä. Syyslomalla suunnattiin auton keula kohti melontaretkeä.

Iso Liesjärvi. Kuva: P. Peltoniemi.

Aloittelijoille sopiva järvenselkä löytyi Isolta Liesjärveltä, Alavudelta, ja opastajaksi VesiVaeltajat kajakkeineen. Opastetulle retkelle osui kevyttuulinen, aurinkoinen päivä.

Kajakin käyttöopastusta. Kuva: P. Peltoniemi.

Lähtöpaikka oli uimarannalla, kesäisin hiekkapohjainen loiva ranta on suosittu uintipaikka. Auton sai parkkiin aivan ääreen ja varusteiden siirto sujui nopeasti.

Edellisestä melontakerrasta on vierähtänyt vuosi jos toinenkin, joten aluksi tutustuttiin kajakkeihin ja saatiin neuvoja niiden käyttämisestä ja hallinnasta.

Melomaan oli hyvä lähteä ihan peruskajakilla. VesiVaeltajien perusmalleina on Rainbow Oasis -kajakkeja, jotka ovat helppokäyttöisiä ja oikein sopivia päiväretkeilyyn. Jalkatuet riittävät vähintään 140 cm pitkien lapsienkin jaloille ja pakkausluukkuihin saa tavarat roiskeilta suojaan.

Vesille mieli. Kuva: P. Peltoniemi.

Eväsreppujen siirron, pelastusliivien ja aukkopeitteiden pukemisen jälkeen neuvoja päästiin kokeilemaan käytännössä. Pieni sivutuuli painoi järven selälle, mutta rannan tuntumassa oli tyventä ja kevyempi meloa, kun suuntaa ei tarvinnut koko ajan korjailla.

Melontaretkeläiset. Kuva: P. Peltoniemi.

Kajakit tuntuivat tukevilta ja vakailta, pienempäänkin käteen. Alun hakemisen jälkeen ohjaaminen ja jarruttaminenkin alkoivat sujua. Äkkiseltään melominen tuntui kuitenkin hartioissa ja käsissä - harjoittelun puutetta.


Koko järven kierros olisi tehnyt noin 8 kilometrin lenkin, joten niin pitkälle ei ensikertaisina lähdetty. Keskelle järven selkää kohoavalle pikku saarelle oli helppo rantautua ja kaivaa reput esille. Evästauko tuli tarpeeseen.

Melominen oli mukavaa ja jo paluumatkalla heräsi kysymys seuraavasta kerrasta... Opastettu retki oli kyllä helppo tapa tutustua sekä harrastukseen että itse vesistöönkin.
Vesivaeltajat. Kuva: P. Peltoniemi.

VesiVaeltajien melontakausi jatkuu sään salliessa lokakuun ajan. Nopeat ehtivät vielä mukaan opastettuihin sunnuntaimelontoihin Liesjärvellä, Töysän puolella. - P. P.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Vain asiapitoiset kommentit julkaistaan.