perjantai 5. kesäkuuta 2015

Kevätmuutolla Kanuunalahdella

Toukokuun alkupuolen valkovuokkoretki jatkui rannikolle, Kristiinankaupungin Kanuunalahdelle. Oli mukava palata meren ääreen nyt keväällä, aiempien talven ja kesän retkien jälkeen.

Kanuunalahden edustalla. Kuva: P. Peltoniemi.

Ilta-aurinko lämmitti maisemaa ja vastapäisen saaren rannoilla siitä nauttivat joutsen ja saarella pesivät haahkat. Kiireettömyys oli läsnä kaikkialla. Huomaamatta omakin mieli rauhoittui.

Katse lepäsi näkymässä, veden ja kallion vaihtelussa, kaukana siintävässä horisontissa. Siellä horisontin takana olivat Ruotsi ja Norja.

Merimaisema oli jo itsessään kaunista katseltavaa, mutta lahdelle lentävät muuttolinnut saivat erityisen hyvälle päälle. Tämä kapea rannikkokaistale on linnuille tärkeä muuttoväylä, ilman sitä monen muuttolinnun kanta olisi paljon pienempi sisämaassakin [1, 2].

Laulujoutsenet kevätmuutolla. Kuva: P. Peltoniemi.

Lähes käden ulottuvilla silokallioista kohosi kolme tuulivoimalaa. Ei tehnyt mieli kääntää katsetta sinne - voimalat olisivat pudottaneet rauhoittuneesta olotilasta äkkiä alas. Mikä olisi näidenkin rantojen ja lintujen mahdollinen kohtalo tulevina vuosina?

Toukokuun lopussa uuden hallituksen neuvotteluiden päätöksiin kirjattiin tuetun tuulivoimatuotannon kiintiön leikkaus. Tarkoituksena on pienentää ns. syöttötariffin 2500 MVA:n kiintiötä noin viidenneksellä. Tämä on hyvä ja toivottu päätös, mutta tuliko se ajoissa? Kuinka paljon vahinkoa aiemmista huonoista päätöksistä on jo tullut ja paljonko sitä ehtii vielä tulla?

Päätöksen seurauksena tuulivoimateollisuus aloitti ennennäkemättömän kilpajuoksun kiintiöön pääsemisestä [3]. Paniikilla se paljasti todelliset tarkoitusperänsä: olevansa vain ja ainoastaan rahan perässä. Luontoarvot, ilmastonmuutos tai ympäristön suojeleminen eivät merkitse tuulivoimateollisuudelle yhtään mitään.

Ehkä teollisuuden paniikkireaktio on kuitenkin hyväksi. Totuus tuulivoimasta on alkanut tulla julki ja varmasti monen silmät ovat avautuneet viime päivinä. Ovathan asiantuntijat puhuneet tästä Suomessakin jo useamman vuoden ajan, myös kirjan muodossa [4].

Totuuden paljastaminen ja luontoarvojen puolesta taistelu alkoi Suomen oloissa rannikolta, myös Kristiinankaupungista. Mutta koska kuntatason päättäjät ymmärtävät tämän? Ruotsissa, Norjassa ja Varsinais-Suomessa tuulivoimayhtiöt vetäytyvät hankkeista, koska ne ovat "kannattamattomia" [5, 6].

Kristiinankaupungin suunnitelmissa on kuitenkin yhä kaavoittaa kaunis Cittaslow-kaupunki lähes pelkästään teollisuuden käyttöön. Kuka haluaa Kristiinankaupunkiin, jos kolme neljännestä sen pinta-alasta ja maisema paljon laajemmallekin on tuhottu? Minä katselen paljon mieluummin hyvinvoivaa luontoa ja ympäristöä. Toivon, että täälläkin järki ja todelliset arvot voittavat.

Haahkaparvi muuttomatkalla. Kuva: P. Peltoniemi.

Hallituksen päätöksen myötä asukkaat, Suomen luonto ja linnut voivat hiukan huoahtaa helpotuksesta. Tämä kesä näyttää valoisammalta kuin viime kesä. Kaikkia rantoja ja vuoria ei tuhota, eikä kaikkia muuttoväyliä miinoiteta täyteen tuulivoimaloita, mutta paljon on vielä tehtävää. - P. P.


Viitteet

[1] Toivanen, Metsänen & Lehtiniemi (2014). Lintujen päämuuttoreitit Suomessa. Karttaliite. BirdLife Suomi ry. Saatavilla: http://www.ymparisto.fi/download/noname/%7B31868315-3213-4C2E-ADB6-75A7BBF693F2%7D/100333
[2] Toivanen, Metsänen & Lehtiniemi (2014). Lintujen päämuuttoreitit Suomessa. BirdLife Suomi ry. Saatavilla: http://www.ymparisto.fi/download/noname/%7BFA98FD1F-987F-4546-84F7-93BDC1F0CE06%7D/100332
[3] Tuulivoimayritykset panikoivat syöttötariffin leikkauksesta. Kauppalehti 03.06.2015. Saatavilla:
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/tuulivoimayritykset-panikoivat-syottotarffin-leikkauksesta/L4jNxKnJ
[4] Saarinen, Saana (toim.), Vesa Viljanen, Kaarlo Jaakkola & Kalevi Nikula (2013). Totuus tuulivoimaloista. Mividata.
[5] Jokela (2015). Leikkaukset ja kansalaisvastustus purevat tuulivoimaan. Turun Sanomat 30.05.2015. Saatavilla: http://www.ts.fi/uutiset/talous/776327/Leikkaukset+ja+kansalaisvastustus+purevat+tuulivoimaan
[6] Stopp för vindkraft i Norden. Aftonbladet 04.06.2015. Saatavilla: http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article20910101.ab

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti